☕️COFFEE BREAK SPECIAL☕️

DNES V NOCI PADOL REKORD

  • Evidentne, v tejto našej ”globalizovanej” realite žijeme paralelné svety. Je to svet hladujúci, svet vojnový, svet biznisu a obrovských peňazí a mnoho ďalších odtieňov týchto svetov. Či je to takto dobré, nechávame na individuálnom posúdení každého.
  • Faktom však je, že dnes v noci v New Yorku, sa udiala ďalšia senzácia v súvislosti s Andym Warholom. Jeho dielo “ Shot Sage Blue Marilyn”, vytvorené v roku 1964, sa predalo v aučnej spoločnosti Christie’s, za 195 miliónov USD bez dane a ďalších aukčných poplatkov.
  • Je to absolútny rekord amerického umelca v histórii aukčného predaja a druhá najvyššia suma dosiahnutá na aukcii. Na prvom mieste je Leonardo da Vinci, keď sa jeho dielo “Salvador Mundi” predalo v roku 2017 za neuveriteľných 450 miliónov USD. Na treťom mieste je Pablo Picasso so sumou 179 miliónov USD.
  • Predaj tohto diela a suma, za ktorú bolo predané, sa považuje za prejav dôvery pre súčasný umelecký svet a s ním spojený trh, ktorý je z dlhodobého hľadiska uchovávateľom hodnoty uprostred rôznych nestálych trhových cykloch.
  • Je to Mount Everest svojej doby! Takmer každý na svete, keď vzniklo dielo Marilyn Monroe, poznal jej príbeh, impozantný úspech a nakoniec aj jej “epickú” stratu. A Warhol sám sa v tomto období stával ikonou. Takže sú to dve ikony na vrchole spojené do tohto fenomenálneho portrétu.

Príjemný a pohodový deň, priatelia!