Pred 94 rokmi sa narodil pop-artový umelec Andy Warhol. Je syn emigrantov z malej dediny Miková, ktorá sa nachádza na severovýchode Slovenskej republiky.

Študoval grafický dizajn na Carnegie Institute of Technology v Pittsburghu. Po absolvovaní školy (1949) sa presťahoval do New Yorku, kde začal kariéru ako ilustrátor pre rôzne časopisy a reklamné agentúry. V 60. rokoch sa začal venovať nie iba komerčnej ale aj komornej tvorbe, využívajúc grafickú techniku sieťotlač. V roku 1962 vytvoril portfólio Campbell´s Soup Cans, ktoré sa stalo symbolom nového prístupu k tvorbe i k umeniu vôbec. Postupne sa tematicky orientoval na zobrazovanie známych osobností (Marilyn Monroe, Lenin, Jimi Carter, Mick Jagger, …) ale aj na bežné predmety (Coca-Cola, Brillo Box, …) a po istom čase reagoval aj na aktuálne dianie doby, v ktorej žil (Tuna Fish Disaster, Green Car Crash, Electric chair, Flash-November 22, 1963, …).

Do dejín umenia sa nezapísal len ako americký umelec ale aj filmový tvorca, manažér hudobnej skupiny The Velvet Underground a dôležitá osobnosť v pop-arte. Slovensko síce nikdy nenavštívil, napriek tomu sa tu nachádza Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach, v ktorom je vystavených mnoho umelcových diel a osobných predmetov s odkazom na pôvod tohto umelca. Andy Warhol zomrel 22. februára 1987 v New Yorku vo veku 58 rokov po operácii žlčníka.

PaedDr. Veronika Turcmanovičová

oznamAWnarodeniny1